7/28/13

Mercun dan Budaya yang Gagal

Setiap tahun di bulan ramadan menjelang syawal, akhbar-akhbar Malaysia dihiasi dengan berita-berita anak-anak Melayu yang cedera, cacat dan masuk hospital akibat mercun. Mercun selain membahayakan diri, ia sangat mengganggu ketenteraman kejiranan. Setiap tahun, ada sahaja mercun jenis baru yang kononnya lebih kuat dan menyeronokkan.

Tidak sukar untuk kita menganalisa masalah ini. Ia berkaitan dengan minda dan sikap orang dewasa dan penguatkuasaan yang lemah. Ibubapa kadang-kadang membiarkan anak-anak malah turut sama membelikan bunga api dan mercun yang kononnya tidak membahayakan untuk hiburan di bulan ramadan. Selain bertujuan untuk menggembirakan hati anak-anak (kononnya), mainan mercun dan bunga api mampu membangkitkan nostalgia zaman remaja sang bapa (selaluya). Natijah dari sikap ini ialah permintaan bekalan akan sentiasa muncul setiap kali musim perayaan dan mangsa-mangsanya adalah zuriat kita sendiri.

Oleh itu, ibu bapa Melayu Islam terutamanya sejak dari awal perlu insaf dan berada dalam keadaan sedar bahawa apa sahaja mercun, bunga api atau selekeh-lekeh permainan yang merugikan tidak perlu diperkenalkan kepada anak-anak. Cukuplah berfikiran untuk menggembirakan anak dengan benda yang berbahaya. Lupakan nostalgia dan pengalaman lampau waktu remaja untuk diwariskan kepada anak-anak. Hentikan sikap sedemikian bagi memutuskan bekalan mercun dan buga api yang membahayakan generasi masa hadapan.

Di pihak penguatkuasaan pula, tindakan tegas perlu diambil dan sikap proaktif perlu diamalkan. Kifa faham bahawa penguatkuasaan di negara dunia ketiga masih lemah dan banyak ruang yang perlu diperbaiki.


p/s; terkesan dengan gambar-gambar yang dimuatnaik di FB oleh rakan-rakan trainer, peserta International Mathematical Olympiad, International Physics Olympiad dan Computing Olympiad mewakili Malaysia yag rata-ratanya berbangsa bukan Melayu. Dapatlah kita bayangkan di mana mereka akan berada 10 tahun akan datang. Di mana anak-anak Melayu?

No comments: