2/5/12

Perkembangan Semasa 2012

Tahun 2012, insyaallah kami berada di tahun terakhir di Montreal. Tahun ini juga adalah tahun terakhir musim sejuk kami di sini. Sepanjang ingatan saya, suhu paling sejuk setakat ini yang dicatatkan ialah -33'C (termasuk tiupan angin seperti yang tercatat di laman web theweathernetwork.com).

Sekarang cuaca sudah kurang sejuk, sekitar -12'C hingga - 25'C. Cuaca sejuk dan pengalaman berada di negeri 4 musim adalah kenangan terbaik sepanjang kehidupan Tukang Catat blog yang masih diberi kesempatan oleh Tuhan. Alhamdulillah! Kami bersyukur dengan segala nikmat kurniaan Allah sepanjang perjalanan kembara kehidupan ini.

Hari ini (5 Februari 2012 bersamaan 12 Jamadilawal 1433 Hijrah) merupakan tarikh keputeraan Baginda Rasulullah S.A.W. Menurut sumber Wikipedia, tarikh kelahiran Nabi Muhammad mengikut Kalendar Gregory ialah 26 April 570. Walau bagaimanapun, banyak pendapat-pendapat lain yang khilaf tentang tarikh ini. Selawat dan salam pada junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w

Seperti yang saya muatkan di laman Facebook, Michael H.Hart menyenaraikan Rasulullah berada di kedudukan teratas dalam senarai 100 manusia paling berpengaruh sepanjang sejarah peradaban dunia. Hart (seorang Yahudi) merupakan seorang ahli sains fizik berasal dari Princeton University.

Teringat suatu masa dahulu, saya cuba menyenaraikan ahli-ahli sains Malaysia untuk dibukukan. Pernah idea ini dibincangkan dengan seorang pegawai tinggi di UKM. Beliau teruja, namun masa dan keadaan agak terbatas. Jadi saya pendam dahulu hasrat tersebut di dalam komputer.

Bagi kegiatan menyenaraikan tokoh-tokoh bidang ini adalah penting untuk mencatat sejarah bangsa. Ia boleh dijadikan rujukan masa depan untuk anak-anak cucu kita nanti. Kegiatan ini banyak dilakukan oleh penulis dan pengkaji dari luar negara. Yahudi terutamanya. Insyaallah, suatu masa nanti semoga Tuhan membuka jalan dan diberikan kekuatan untuk melakukan usaha ini.

Perkembangan lain, saya sedang meningkatkan usaha memperbaiki mutu dan persembahan laman web MajalahSains.Com. Hasil usaha selama berada di Montreal yang dimulakan sejak Jun 2009. Kini saya sedang mencari orang yang berminat untuk sama-sama berkolaborasi dalam mengembangkan media penyebaran info sains kepada rakyat Malaysia. Kita tidak mahu lagi mendengar kisah karut marut seperti 'Suara Dari Langit', 'Objek Ganjil di Langit', 'Hantu itu dan Hantu ini' dipaparkan oleh media Malaysia yang ternyata memperbodohkan orang ramai. Ia juga menunjukkan betapa warga Malaysia, melayu terutamanya tidak menggunakan akal yang waras mempertimbangkan sesuatu berita. Jadi saya wujudkan MajalahSains.Com.Sekian untuk kali ini.
408 4th Ave.
Verdun,

Winter 2012

No comments: