8/3/11

Ukuran orang berakal

Saya bukan pro mana-mana kumpulan agama (baca :kelompok-kelompok dalam Islam), politik, bangsa dan kenegerian. Saya juga tidak berpihak kepada mana-mana kumpulan yang kelihatannya betul tetapi sebenarnya melakukan kesalahan serta membodohkan orang lain. Tapi saya cenderung memilih untuk berfikir secara rasional berasaskan fakta dan kesahihan malumat serta cuba menjadi yang terbaik walaupun masih jauh untuk mencapai tahap yang boleh dibanggakan.

Semalam saya membaca satu isu di akhbar portal Malaysiakini tentang isu yang dibangkitkan oleh Majlis Keselamatan Negara baru-baru ini tentang keganasan Wahabi. Jelas sebenarnya ia mengelirukan ramai pihak, namun Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man telah menjelaskannya melalui laporan ini. [ KLIK SINI ]

Apa yang ingin saya tekankan ialah komen-komen pembaca berita tersebut yang tidak berpandukan pada fakta malah boleh menghina junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Antara komen kebencian terhadap Wahabi yang sempat saya perhatikan dimulakan dengan

"Amalan Kaum Wahabi Menurut Hadis" kemudian diikuti dengan senarai-senarainya (lihat gambar di bawah.

Sejak bila pula ada hadis yang menceritakan perihal wahabi sedangkan pemimpin gerakan itu lahir 1133 tahun selepas kelahiran Nabi.

Inilah contoh kebencian yang melampau terhadap sesuatu kumpulan lain kemudian tanpa berfikir panjang lancar sahaja keluar dari hati menuduh sehinggakan tidak dapat membezakan makna istilah Hadis dan siapa Sheikh Muhammad Abdul Wahhab.

Mudah-mudahan kita terpelihara dari sikap taksub melulu tanpa berfikir panjang. Kita cukup bimbang golongan kurang fakta ini berkembang dalam masyarakat sehingga boleh mengelirukan orang lain yang juga kurang membaca.

Salam Ramadhan 1432 Hijrah

p/s: Rencana-rencana yang boleh dibaca semula untuk memahami istilah Wahabi

1. Takut Hantu Wahabi oleh Dr. Mohd Asri Zainul Abidin
2. Isu Wahabi: Mari kita Berbincang dan Mengkaji - Ulasan buku (5 bahagian)

1 comment:

Anonymous said...

Народ кто хочет? скачать [url=http://softzero.ru/skachat/vzlom-platnyh-arhivov-cracksms-vzlomshchik-skachat-besplatno ] прогу[/url] [url=http://dlya-vzloma.ru/programmi/14-programmy-dlya-vzloma-prilozheniy-vkontakte.html ]для взлома[/url] , которой я лично [url=http://vzlomal.ru/content/qbandit-programma-dlya-vzloma-aski-icq-skachat-besplatno-programma-dlya ]взломал[/url] аккаунт ([url=http://mailhacker.ru/]пароль[/url]) своего друга, программа сможет [url=http://vzlomat.ru/soft/7-vkracker-yeto-novejshaya-programma-dlya-vzloma-polzovatelej-sajta-vkontakteru.html ]взломать[/url] что угодно.
Попробуйте рабочую Универсальную програму для взлома страниц Kombohacker
Программа для взлома социальных сетей Вконтакте.ру и Одноклассники.ру , легко взламывает личные сообщения любого пользователя и позволяет вам читать чужую переписку.

[url=http://dlya-vzloma.ru/kombohacker.html]Скачать СЕЙЧАС[/url]

Если есть вопросы можете [url=http://dobavit.com/]добавить[/url] меня в [url=http://skachat-skype-besplatno.ru/dlya-windows-7.html ]skype[/url]: Vzl5816OM , [url=http://vzlom-icq.ru/]ICQ[/url]: 161388245 или написать на [url=http://mailhacker.ru/]почтовый ящик[/url],я как закончу [url=http://tour-fly.ru/tags/%F1%F2%EE%E8%EC%EE%F1%F2%FC+%F2%F3%F0%E0/ ]тур[/url] сразу отвечу. Но это однозначно лучшая [url=http://programma-dlya-vzloma.ru/]программа для взлома[/url], я ей пользуюсь [url=http://bez-raboty.ru/]для поиска работы[/url].