7/27/11

Tuhan Manusia....Faisal Tehrani

Lebih kurang 7-10 hari berulang-alik melalui bas dan STM Metro (keretapi bawah tanah), dari rumah ke tempat kerja buku ini selesai saya kerjakan secara purata 4-5 mukasurat setiap hari. Karya Sasterawan Muda, Faisal Tehrani ini saya dapatkan dari UjanaIlmu dan dikirimkan oleh saudara dari Malaysia ke Montreal pada pertengahan musim sejuk yang lalu sekitar bulan Februari 2011.

Saya mula cuba bersungguh-sungguh untuk memahami makna Islam Liberal melalui sebuah buku berjudul Islam Liberal: Isu dan Cabaran. Tuhan Manusia pula adalah buku kedua berbentuk fiksyen yang sarat dengan maklumat dan pencerahan tentang apa makna liberalisme yang amat berbahaya terhadap akidah dan agama.

Tuhan Manusia berkisar tentang seorang pemuda Ali Taqi yang bergelut dengan isu abangnya Talha, yang telah meninggalkan agama Islam (MURTAD) akibat termakan hasutan penjajahan baru agama yang dinamakan Islam liberal dan berakhir dengan perpindahan agama. Ia diburukkan lagi dengan bantuan En. Aris, seorang liberalis agama tanahair yang menyokong kemurtadan abangnya.

Ali Taqi yang selalu menghayati pesanan arwah ibunya yang berbunyi
"Andai kota itu peradaban, rumah adalah budaya dan tiang serinya adalah agama" sentiasa mencari makna kata-kata ibunya sehingga beliau dewasa dan menjadi seorang ilmuan terkenal menggeluti bidang falsafah.

Novel padat ilmu ini ditutup dengan berita kematian Talha akibat dilanda taufan misteri sebagai manifestasi kemurkaan Allah terhadap kemurtadannya.

Antara pengajaran penting yang boleh dikutip dari novel ini ialah:-

  • kekaguman kita umat Islam terhadap kemajuan barat perlu disaring dan ditapis dengan ilmu dan pergaulan yang sihat
  • Barat sentiasa datang dengan agenda mereka untuk merosakkan pemikiran umat Islam dengan istilah-istilah yang mengelirukan seperi globalisasi, liberalisasi, Hak Asasi Manusia dan kebebasan berfikir
  • Titik persamaan dalam kepelbagaian mazhab dan pemikiran Islam perlu ditonjolkan dan bukan sebaliknya (perbezaan pendapat) dalam usaha untuk menghadapi musuh Islam

    1 comment:

    zein said...

    assalamualaikum..salam kenal..benar bang..kita patut khawatir dan cemas dgn keadaan skrang..Islam Liberal sudah masuk ke semua line kehidupan kita..mudah2an kita dan anak cucu kita dilindungi oleh Allah dr kekeliruan dan kemurtadan mrk..sila berkunjung ke blog saya..blogtoytoy.blogspot.com