10/29/10

Siti Balqis Mengajar Melayu Supaya Jangan Jadi Bodoh

Sebelum ini saya ada tulis tentang kisah Jin dan Hantu di Minda Melayu yang masih belum dapat dipisahkan. Di facebook saya turut memprovokasi friendlist di sana tentang masalah kepercayaan dan kebodohan orang Melayu terhadap benda-benda khurafat. Isunya bermula apabila akhbar galak melaporkan kejadian gadis di Daerah Besut yang hilang kononnya dilarikan jin merata tempat.

Seperti biasa apabila provokasi dilakukan untuk menggerakkan minda melayu, maka akan adalah yang terus menuduh kenapa asyik Melayu yang dipersalahkan. Jawapan saya mudah saja!.Saya sayangkan bangsa dan agama sendiri. Bangsa lain sudah tentu mereka mempunyai jaguh-jaguh mereka untuk meningkatkan kefahaman bangsa mereka sendiri. Jadi atas rasa tanggungjawab, lebih baik kita menegur. Tidak perlu terasa apabila bangsa sendiri di berikan sedikit teguran.

Kisah gadis hilang dilarikan hantu dan jin sudah tamat. Akhbar melaporkan kes sudah ditutup apabila polis berjaya membuktikan bahawa ada masalah lain (masalah keluarga) yang membelenggu gadis tersebut sehingga menyebabkannya melarikan diri dan mungkin juga dia menghidap masalah psikologi. Dua minggu sebelum ini, melalui telefon keluarga saya di kampung mengesahkan hal ini. (Disebabkan saya berasal dari daerah yang sama, rasa terpanggil juga untuk mengetahui hal ini lebih lanjut ).

Petikan akhbar di bawah jelas membuktikan bahawa minda bangsa kita masih lagi banyak dengan khurafat dan tahyul yang tidak berasas sama sekali. Dan kebanyakan mereka yang terlibat sudah tertipu dengan bomoh, rawatan secara 'Islam' (yang sebenarnya tidak islamik sama sekali), ilmu ghaib, kejadian aneh dan menyesatkan serta khayalan yang bukan-bukan.

Nah, melalui kisah Balqis ini, kita berharap agar bangsa dan agama kita yang suci tidak dicemari dengan kebodohan yang akhirnya memalukan kita sendiri.

Terima kasih pihak polis yang menamatkan kes ini.


"Balqis beritahu dia tinggal bersama ibu saudaranya selepas ibunya meninggal dunia dalam kemalangan November tahun lalu. Dia turut beritahu rumahnya besar dan ada tujuh bilik lengkap dengan pembantu rumah dan kolam renang," katanya.

Ramlah berkata, pembohongan Siti Balqis terbongkar apabila anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jelebu datang ke rumahnya, kelmarin, berikutan SMS diterima ibu Siti Balqis menggunakan nombor telefon yang didaftarkan atas nama Nurwaniza.

Beliau berkata, ketika menyelongkar beg pakaian Siti Balqis, mereka menemui lebih 20 kad sim yang masih aktif, sejumlah wang, beberapa kad ATM dan sebuah kotak kecil berisi 10 batu delima dalam kain kuning."


Rujuk di sini untuk artikel penuh 

No comments: