3/7/09

Dari jauh aku melihat pejuang menentang PPSMI

Sehingga catatan ini ditulis, laporan perarakan penyerahan Memorandum Menentang PPSMI ke Istana Negara oleh GMP bertalu-talu masuk ke dalam jaringan internet. Sehingga kini juga, tukang catat membaca lebih 10 laporan dari pelbagai sumber.

Paling menyayat hati dan sedih apabila melihat tokoh-tokoh masyarakat dan cendekiawan bangsa mengalir air mata kepedihan akibat tembakan gas pemedih mata. Inilah rupanya sambutan 'budi bahasa' pihak berkuasa apabila rakyat ingin berjumpa raja mereka.

Perdana Menteri tidak perlu lagi berdolak-dalik tentang bahayanya PPSMI kepada anak bangsa. Ia perlu ditamatkan segera sebelum akar budaya bangsa yang ingin maju ke hadapan diporak peranda kan oleh mereka-mereka yang bersifat feudal dan amat jauh sekali dari golongan masyarakat walaupun mulut mereka berbuih menyatakan bahawa perjuangan mereka adalah untuk rakyat dan negara.

Kehidupan mereka yang menyokong PPSMI mungkin terdiri daripada golongan bangsawan dan orang-orang kaya yang tidak mengenal apa itu cangkul, sabit, lembu, kerbau dan anak-anak orang miskin di kampung-kampung yang sebenarnya tempat kita datang dahulu.

Rakyat jelata mengimpikan pemimpin dan raja-raja melayu mengikis sikap feudalisme mereka dan bersama-sama mendepa tangan menyambut dan menerima masalah rakyat.

Kepada pemerintah, bertindaklah dengan segera sebelum gambar-gambar di bawah menghantui kehidupan dan kematiaan mu!


Sasterawan Negara A.Samad Said yang sudah berusia 72 tahun menekup muka menahan serangan gas pemedih mata

Air mata berlinangan demi perjuangan bangsa dan tanah air

Penyerahan memorandum kepada Pegawai Istana Negara

Datuk Dr. Hassan Ahmad, Pengerusi Jawatankuasa Induk Gerakan Mansuhkan PPSMI, (GMP)

Himpunan 100 ribu Gerakan Mansuhkan PPSMI, (GMP) pada 7 Mac 09


p/s:Gambar-gambar di atas diambil dari pelbagai sumber di internet

Video di bawah boleh membantu mereka yang ingin tahu lebih lanjut tentang isu PPSMI

No comments: