12/25/10

Kedai buku, Heseg Foundation dan YahudiSatu perkara yang saya akui sangat menyeronokkan berada di Montreal ialah mengunjungi gedung buku dan kedai-kedai buku kecil yang menjual buku terpakai. Di sana saya boleh berada berjam-jam membelek helaian-helaian buku serta bergerak dari satu rak ke satu rak menyelongkar timbunan buku dan majalah. Kalau ada yang berkenan, terus diambil tanpa berfikir panjang. Jika tidak, cukup dengan hanya menghabiskan masa menghilangkan gelora nafsu membelek dan membelai buku.

Pernah saya terbaca satu status facebook dari seorang pelajar Malaysia dari Ottawa yang berkunjung ke Montreal semasa cuti yang berbunyi ' antara tarikan utama Montreal ialah deretan kedai-kedai buku terpakai'.


Entry ini bukan untuk bercerita tentang kedai buku terpakai, tetapa serba sedikit cerita tentang dua kedai buku tersohor di Kanada.

Ada dua rangkaian kedai buku terbesar di Kanada yang menjual buku Inggeris dan Perancis iaitu Indigo Books and Music (Indigo Livres Music and Cafe) dan Chapters. Pada tahun 2001, rangkaian Chapters diambil alih oleh Indigo selepas keduanya bergabung dan akhirnya dikendalikan oleh Indigo Books and Music. Walaubagaimanapun, Chapters dan Indigo tetap mengekalkan logo asalnya seperti gambar di bawah.Baru-baru ini saya mendapat maklumat dari satu NGO antizionis (bukan Islam) yang menyeru supaya pelanggan Indigo memboikot rangkaian kedai buku tersebut. Ini kerana CEO Indigo merangkap pemiliknya iaitu Heather Reisman merupakan seorang Yahudi yang menyokong penubuhan negara Israel serta gerakan Zionis di sana. Antara aktiviti tahunan Indigo melalui Heseg Foundation kelolaan Reisman dan suaminya Gerry Schwartz ialah menghantar berjuta-juta dolar US hasil keuntungan perniagaan ke Israel. Bantuan tersebut digunakan untuk kebajikan tentera Israel, IDF di sana. Selain itu, ia juga digunakan untuk merekrut kaum Yahudi bukan berasal dari Israel untuk berkhidmat dengan Israel Defence Forces.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, tidak hairanlah buku-buku tentang Perang Dunia ke-II dan kisah-kisah kesengsaraan bangsa Yahudi yang tertindas semasa pemerintahan Nazi sangat mudah diperolehi dan selalunya dijual dengan harga murah. Walaubagaimanapun buku-buku seperti Mein Kempf serta kisah-kisah Hitler dan kekuatan tentera Nazi tidak dijual di Indigo dan Chapters.

Saya sendiri ketika mengambil beberapa foto buku yang menarik, sebelum dibeli secara online yang jauh lebih murah, pernah ditahan oleh seorang sekuriti menyuruh saya memadamkan gambar-gambar tersebut sambil diperiksa olehnya. Terkejut juga dibuatnya!

Akhirnya saya membuat kesimpulan untuk tidak membeli apa jua produk yang ditawarkan di rangkaian kedai buku tersebut melainkan ianya sukar untuk diperolehi di tempat lain.
Menurut fakta, Yahudi adalah komuniti kedua terbesar di Kanada dan 2.8% populasinya berada di Montreal. Sejarah Yahudi di Montreal juga amat menarik. Tentang Synagogue, Kosher food, Jewish arts, rrganisasi, pakaian juga kecantikan gadis-gadis Yahudi.  Nanti saya bercerita pula di entry lain.

Adieue!

1 comment:

Anonymous said...

menarik!