11/18/12

Update semasa

Lama tidak mengupdate blog. Banyak peristiwa dan pengalaman yang dikutip sepanjang perjalanan dan sepanjang masa berjalan. Musim rontok sudah berakhir. Sekarang sudah tiba musim dingin. Salji belum tiba masanya untuk jatuh berguguran memutihkan mukabumi Montreal dan kawasan Amerika Utara. Kebiasaannya akan turun pada pertengahan disember dan berlarutan diseliputi putih dingi salji sehingga bulan Mac. Pergantian musim!

Kalendar hijrah sudah mula menginjak ke takah seterusnya 1434 Hijrah. Bermakna semakin lanjut usia kita dan semakin hampir perjalanan kita menuju kematian. Apa-apa pun kita teruskan berbuat baik sesama makhluk dan mencari redha Tuhan.

Kalendar Masihi juga hampir melabuh tirai 2012. Masa terus berjalan pantas. Saintis dan filosof terus menerus berdebat dan berhujah tentang masa. Untuk saya, masa adalah jangkawaktu yang telah, sedang dan akan dilalui. Dari hujah agama ia merujuk kepada keberkatan dan amalan seorang insan. Panjang dan pendeknya umur tidak bermakna apa-apa sekiranya kita tidak melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Banyak perkara yang dicita-citakan masih gagal dilakukan. Banyak angan-angan yang tidak terpijak dibumi yang nyata masih terawang-awangan. Banyak juga idea-idea yang masih belum terlaksana. Sedangkan umur terus meningkat. Sempena tahun baru Maal Hijrah, sama-samalah kita berharap agar masa hadapan terus positif. Mudah-mudahan. Insyaallah!

SALAM 1434 Hijrah!

1 comment:

Roslan Putra said...

bila laa nak balik Malaysia. Dah tanak balik ke??